top of page

Promenade Charbeaux

Charbeaux maakt deel uit van de gemeente Puilly et Charbeaux met een inwonertal van 258 inwoners in 2010. Van beide dorpen in de gemeente is Charbeaux de kleinste. Het inwoneraantal is de afgelopen decennia drastisch gedaald. Als je door het dorp loopt kun je aan de auto’s zien welk huis nog bewoond is.

Het dorp wordt vermeld op de kaart van Cassini van 1740. Er staat ook een aanduiding van een  kerk bij. Als je de kaart van 1866 vergelijkt met de huidige toestand, zie je dat er relatief weinig is veranderd in het dorp. Er zijn geen straten bijgekomen en de meeste huizen zijn, net als de kerk nog in originele staat opgetrokken uit het gele zandsteen, dat kenmerkend is voor deze streek.

De meeste bewoonde huizen zijn boerderijen, die zo te zien niet veel rijkdom opleveren. Veel schuren zijn in het verleden opgetrokken uit verzinkte golfplaten en beginnen danig te roesten. Verder is er niet veel veranderd in het dorp.

Het dorp bestaat uit de Rue de l’Ecole, Rue de l’Eglise, en de Rue du Commerce. De Route de Blagny loopt door de rand van het dorp.

De school aan de Rue d’École is geen school meer, maar er is nog een brievenbus. Verspreid door het dorp staan aanhangwagens, afgedankte landbouwmachines en andere apparatuur, wat kenmerkend is voor een agrarische gemeenschap.

De bushalte aan de Rue d’Eglise is verlaten, maar er kwam nog een schoolbus voorbij.

De kerk houdt stand. De deur is altijd open en het heeft een verrassend mooi interieur met gave beelden en een prachtig tabernakel. Net als in de rest van het dorp zijn er nog wat kerstversieringen te zien, die lang geleden met liefde, maar weinig artistiek gevoel in elkaar zijn geknutseld.

Zoals gebruikelijk in Frankrijk eert ook dit dorp zijn helden die gevallen zijn tijdens La Grande Guerre. In totaal 25 slachtoffers worden vermeld op een ijzeren plaat die is aangebracht aan gevel van de kerk. Dat is een groot aantal slachtoffers voor zo’n klein dorp.

Van enige handel of winkels is niets meer te vinden. Alle huizen aan de Rue du Commerce zijn boerderijen.

Onlangs is er een modern afval inzamelpunt gemaakt aan de Route de Blagny, waar de bewoners niet erg blij mee zijn. De stortgaten zijn te klein en er moet betaald worden voor het afval.

Even buiten het dorp is er een groots monument voor de slachtoffers van de Grande Guerre. Hier is dezelfde plaat met namen aangebracht als op de kerk. Het monument stelt geen soldaat voor, zoals te doen gebruikelijk, maar een boomstam, geflankeerd door Everzwijnen.

_ERU8954.jpg
bottom of page